Благодарим Ви, че посетихте нашия блог! Ако статията, която прочетохте Ви харесва, моля, споделете я, за да достигне до повече хора! Присъединете се към нас във фейсбук тук ~https://www.facebook.com/BlissfulShreya/ ~

Пожелаваме Ви вдъхновяващи мигове и много любов!

четвъртък, 18 август 2016 г.

Трансформиране на негативните убеждения в позитивни с помощта на системата на чакрите – I част






   Цел на всеки човек в житейския му път, без значение дали го осъзнава или не, е да стане по- изчистена и пълна версия на самия себе си. Системата на чакрите е изградена преди хиляди години и все още се допълва и разработва. Тя може да ни бъде от голяма полза, когато целта ни е да развиваме различните слоеве на нашата личност, да се самонаблюдаваме и да се самоусъвършенстваме. Ние сме комбинация от наслагвания на енергиини слоеве, през които изразяваме себе си.

      Всяка чакра играе ролята на леща, един своеобразен филтър, през който наблюдаваме и усещаме живота и всяка една от тях  отговаря за определени качества. Дори и да не знаем какво представляват чакрите и да не ги развиваме съзнателно,  животът неминуемо ни сблъсква със ситуации, които ни подтикват да достигнем до по-изчистено изображение на различните лещи. С течение на времето обуславянето от раждането ни до ден днешен замъглява ясния образ и крайната прожекция става малко или много изкривена. Чакрите също така функционират като складове за минали опитности. Ако приемем твърде насериозно дадена негативна опитност, това се превръща в нашия филтър, през който виждаме света и става така, че носим този възглед през целия си живот. Или до момента, в който сънзателно го променим и спрем да се отъждествяваме с него. Това важи и за позитивните възгледи от предишни опитности.

      Първата крачка към трансформацията е да освободим разума от негативните вярвания по отношение на всички  сфери в живота си и да ги заменим с позитивни и любящи. 

      Всеки човек може да използва волята и постоянството си, за да промени мисленето си като съзнателно наблюдава системата си от вярвания и трансформира негативните вярвания още в момента, в който те се появят в ума. Например, осъзнаваме, че мислим ''В България няма достатъчно работа и пари" и веднага променяме убеждението като си казваме: "България е едно чудесно място да развия своя потенциал". В най-добрия случай и за да подсилим утвръждението не само си го помисляме веднъж, а записваме новото вярване и редовно си го повтаряме или препрочитаме, докато завинаги не променим виждането си по този въпрос. Това конкретно убеждение влиза в рамката на първа чакра. Негативната опитност с трета чакра например би била ако родителите са ни казвали, че „не ставаме за нищо”. Трета чакра е диретно свързана със самоуважението ни.  Позитивните утвърждение тук спрямо това убеждение  биха могли да бъдат: "Аз съм уникална пълноценна личност с уникални дарби и вървя към личния си успех крачка по крачка.”; „Аз съм полезен на света такъв, какъвто съм и допринасям за общото благо, независимо къде съм сега в йерархията”; „Аз напредвам малко по малко към осъществяване на пълния си потенциал". Само наблюдавайки мислите си можем рефлекторно да забележим в коя чакра имаме или т.н. замърсяване на лупата.

Животът неизменно ни среща с травмите ни като ни поднася повтарящи се ситуации и мисли, давайки ни по този начин възможността да ги трансформираме.

      Чрез знанието за чакрите можем да се самонаблюдаваме и да видим къде имаме нужда от корекция. Чрез утвърждения ние последователно ще натрупаме в подсъзнанието си градивни мисли по въпросите и темите за всички чакри. Прочитайте позитивните утвърждения по няколко пъти на ден и измисляйте ваши собствени, за вашия конкретен житейски случай. Активирайки избирателно мисловния си процес по дадената тема, вие  ще активирате енергийно съответната чакра и ще се вкарате автоматично в желаното състояние. Усетите ли, че сте негативни по определена тема в живота си, използвайте този момент да наблюдавате мислите си и след това променете убежденията си в позитивни. Заемете се съзнателно с промяната на мисленето си. Много скоро реалноста ще започне да се променя в съответствие с вашите мисли. Обикновенно емоционалните кризи са моментите, в които на душата се дава шанс за трансформация, защото тогава на яве изплуват всички потиснати мисли и емоции.

      Цялата човешка цивилизация до скоро е била в процес на формиране на стабилна основа и подсигуряване на бъдещето. Това всъщност представлява едно глобално доминиране в действието на първа чакра, която е особено проблемна при българите. Известно е, че нашите предци са били 500 години под турско робство, през което време цялото ни материално оцеляване е било под заплаха. Потисничеството се е закодирало в нашата колективна памет. Цялостното ни развитие е било забавено за изключително дълъг период, което оставя в несъзнаваното на българина обща колективна травма. Самата първа чакра е най-осезаема, защото тя отговаря за физическото оцеляване, а когато то е под заплаха енергията на всички останали чакри се насочва за запазването на самия живот и съответно развитието се забавя. В нашето ДНК като наследство от предците ни е останал този страх и чувството, че живота е труден и трябва да се "борим" за оцеляването си и ние изживяваме тези страхове дори в съвременните далеч по-безопасни и комфортни условия. Това колективно негативно убеждение е едно от основните, които трябва да трансформираме, защото се явява обща спънка по пътя на развитието.

      Трябва да се има предвид, че полът също има голямо значение при приемането на енергия от околния свят през чакрите и съответно, много от негативните убеждения са свързани с възприемането на собствения пол, както и пола на партньора ни. Например, мъжете имат по-изострена и активна първа чакра, защото по природа още от първобитни времена те са били предимно ловци и са се занимавали с въпросите на изхранването на рода, предоставянето на храна и изграждането на подслон. Изобщо мъжът се е грижил за оцеляването и защитата на семейството. И в днешно време повечето мъже са със силно изразена и преобладаваща първа чакра. Събирането на ресурси, пари и запасяването са основна тема на повечето мъже и затова при тях голяма част от другите чакри остават недоразвити, например осъзнаването на емоционалността и навлизането по-дълбоко в тайните на сексуалността. От друга страна, жените природно са ориентирани към търсенето на партньор, който да им даде сигурност, така че да могат безопасно да отгледат децата си. Така развитието на жената започва от втора чакра, затова основни нейни теми са: партьорството, сексуалноста и изучаването на емоциите. Негативни убеждения съпътстващи първите чакри на повечето мъже в днешното общество са: "Ако нямам достатъчно пари, няма да съм привлекателен за жените". Това убеждение ни държи в плен, защото фокусираме цялата си енергия в събирането и изкарването на пари и забравяме да развием личността си, т.е. да развием по-горните си чакри, както и да развием уникалните си дарби и автентичност. Това ни кара и да създадем допълнителни негативни убеждения от рода на: "Всички жени са материалистки и гледат единствено парите". От гледна точка на жените отрицателните убеждения много често са свързани със собствената привлекателност и сексуалност, както и с очакванията спрямо ролята на мъжа. Така те се блокират от една страна да бъдат себе си, а от друга да приемат мъжа такъв, какъвто е.

     Издигайки се от първите чакри към по-високите нива, напредваме от индивидуалност към универсалност. Първите три чакри оформят личността ни като отделно автономно същество, което  разграничава  "Аз-а" си като уникален, със собствени дарби, цел и насока, различни от тези на другите.

Скоро ще публикуваме и продължението на статията, в което подробно описвам начините за преобразуване на убежденията на нивото на всяка чакра! 
Георги Ранчев, Йога инструктор

Ако статията Ви харесва, споделете я, за да може да достигне до повече хора! 

Харесайте страницата ни във Facebook: https://www.facebook.com/blissfulcycle/ 

5 коментара:

  1. Много ценна информация и много точно поднесена, благодарим!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ще очаквам продължението с нетърпение

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте! Продължението вече е качено в блога, потърсете го в ЕТИКЕТИ за най-лесно, кликнете върху УТВЪРЖДЕНИЯ. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. citizen promaster titanium - The Titanium-Arts Forum
    Join apple watch stainless steel vs titanium Our Member Login Page to Log In. Password. Join Now. titanium bar 2 titanium rings years ago. Username. Password. Log In. titanium astroneer Password. Log In. Password. Password. Join Now. 3 years ago. Password. Log In. Password. burnt titanium Password. Join Now.

    ОтговорИзтриване